fbpx

A lakberendezési boltok kínálatában ma már könnyen és nem is túl drágán választhatunk szuper kiegészítőket, amelyekkel feldobhatjuk a konyhánkat.

De mi van, ha már az alapok sem stimmelnek? És a sok szép tárgy között épp csak a napi konyhahasználat lesz keserves?

Nincs két egyforma igény – ez általában is igaz a lakberendezésre, de különösképpen a konyhákra. Van, aki nagy háztartást vezet, sokat főz, sokat raktároz. Van, aki késő este esik haza, és csak egy gyors pizzára vágyik. Megint másnak sok konyhai cucca van, vagy csak icipici helye, ami ráadásul nem is nagyon bővíthető.

De néhány alapvető tervezési, lakberendezési hiba azért jól körülírható. Olvasd át – nálad min lehet javítani?

1. ROSSZ TECHNOLÓGIAI SORREND.

Ha a hűtőt, mosogatót, tűzhelyet összevissza, átgondolotlanul helyezték el, az eredmény vég nélküli rohangálás, földre csöpögtetés, állandó helyhiány, konyhai veszélyhelyzetek sora.

Még ha kicsi is a konyhád, a munkapult cseréjével, elektromos átkötéssel sok kellemetlenségtől és egy nagy adag káosztól óvhatjuk meg magunkat. De hogyan?

A hűtőszekrény legyen a kiindulópont.

Ezt kövesse egy kisebb munkapult (ide tesszük le, amit a hidegből elővettünk), ezután jöhet a mosogató az előkészítéshez. Majd egy újabb, most már szélesebb munkapult a vágáshoz, daraboáshoz, elkészítéshez. Itt elfér a vágódeszka, botmixer, habverő használat közben. Ezután következik a tűzhely, végül egy (legalább) 10-20 centis biztonsági munkapult. A sort a tűzhellyel zárni szintén lakberendezési hiba, a forró edénynek nekiszaladhatunk, tartalmát a földre kilötyögtethetjük, vagy esetleg az egészet lelökhetjük.

2. SZŰKÖS MUNKAFELÜLET.

Ez általában a konyha adottsága, de „csalni” azért itt is lehet. Ha kevés a helyünk, okos tárolással nyerhetünk még szabad felületet.

A mosogató csepegtetőjét eldughatjuk egy konyhaszekrényben, a mikrót feltehetjük egy szabad polcfelületre, csakúgy, mint a kenyeres- vagy gyümölcskosarat, kávégépet, vagy minden olyan konyhagépet, amelyek állandóan nagy helyet foglalnak. 

Lehetőleg minél kevesebb dolgot tartsunk a pulton. A zsúfolt pult nem is divatos, nem is biztonságos, minél szellősebb, annál kezelhetőbb.

3. KEVÉS TÁROLÓ.

Sok konyhában alap a beépített szekrény, de ettől a legegyszerűbb megválni!

Az alsó szekrények maradhatnak, elnyelik a nagyobb edényeket, lábasokat. De a felső szekrény nemcsak, hogy nem divatos, összenyomja a teret, ráadásul a teteje mindig porosodik, nehezen takarítható.

Évek óta trend már a felső szekrények elhagyása, vagy polcokkal helyettesítése.

Sokkal letisztultabb, átláthatóbb, világosabb lesz az összkép, ha például nyitott, szélezetlen tömörfa polcokat használunk.
Ráadásul könnyebb átlátni a készletet, és csak lekapni azt, amire tényleg szükség van.

Ez is porosodik – mondhatod – de a nyitott polcokra érdemes olyan konyhai eszközöket tenni, amiket tényleg gyakran használunk. A tányérok, bögrék, kancsók gyorsan forognak, nincs idejük beporosodni, zsírosodni. A ritkábban használt lábasoknak pedig továbbra is ott az alsószekrény.

4. FÖLÖSLEGES DEKORÁCIÓK.

Megvettem, mert a boltban jól mutatott. A Pinteresten is láttam, biztos nálam is jó lesz. Valakitől kaptam, de igazán nem jó semmire…

A vicces az, hogy a konyhát szinte dekorálni sem kell.

Egy használatban lévő étkészlet, kézműves kancsó, régi liszt-tartó – önmagában is gyönyörű, egyedi tárgy.

Csak a műanyagot kerüljük!

5. KEVÉS FÉNY.

A főzéshez, előkészítéshez bizony fény kell. Sokszor a bejövő főfény sem jó helyről jön, lakberendezési hiba, ha testünkkel kitakarjuk a munkapultot.

Ilyenkor használhatjuk a hagyományos helyi LED-világítást, de ma már sokkal menőbb a kisebb (vagy nagyobb) lámpatestek elhelyezése. Akár a polcra csiptetős helyi fényforrás is jó lehet! Sőt, egyedi és különleges megoldás, arról nem is beszélve, hogy a legélesebb, legpraktikusabb világítást adja.

+ 1. TIPP: FELSŐSZEKRÉNY HELYETT – SZÉLEZETLEN POLCOK!

Fentebb beszéltünk már arról, hogy általuk a konyha légiesebb, átláthatóbb lesz, de az sem utolsó szempont, hogy egy nyitott polcrendszer többet mutat meg a lakás tulajdonosából, mint egy zárt, katalógus-konyhaszekrény.

Mutasd meg magad a személyes tárgyaidon keresztül! A bolhapiacokról vadászott konyhai tárgyakat szereted vagy az egyedi kézműves bögréket? A zöld növényeket vagy a gyerekek fotóit? Ne dugd el a kincseidet!

+ 2. TIPP: EXTRA TÁROLÓKAT A KIHASZNÁLATLAN FALAKRA!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy fölösleges falszakasz, esetleg egy ajtónyílás is akad a konyhádban, az maga a főnyeremény!
Bontott gerendákból vagy szélezetlen fadeszkákból egyedi konyhai polcokat készíttethetsz ide.

#vertigodesign #konyha #lakberendezésihibák #konyhapult

Kérdésed van? Rendelnél? Írj!

Bútoraink mind egyedi elképzelés alapján készülnek. Segítünk megálmodni a Tiédet!

Kapcsolat

2092 Budakeszi, Rákóczi u. 48.

Telefon: (+36) 202095204 
E-mail: vertigo@vertigodesign.hu

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.